duminică, 16 martie 2014

Estonian Kringel


Sa tot fie vreo 2 ani de cand sta pe lista de asteptare. Insa adevarul este ca nu m-am simtit pregatita pana acum sa il incerc, am zis ca mai am ceva de lucru cu aluatul pana sa-mi iasa asa ceva. De cand am facut Mucenicii Moldovenesti insa, parca mi-a mai venit curajul si am descoperit ca imi place foarte mult sa lucrez cu aluatul, mi se pare incredibil ce minunatii pot iesi dintr-o coca. Si desi colacul acesta cu scortisoara poate sa vi se para greu de facut, va garantez ca lucrurile nu stau deloc asa! Pastele este destul de aproape asa ca il puteti incerca cu aceasta ocazie. 

Ingrediente:
Aluat
150 ml lapte caldut
1 galbenus de ou
30 g unt, topit si racit
1 lingurita zahar
un praf de sare
2 lingurite coaja rasa de lamaie si portocala
300 g faina
15 g drojdie uscata
Umplutura
80 g unt
3 linguri zahar
1-2 lingurite scortisoara
2 linguri nuca tocata (optional)

Modalitate de preparare:
  • Eu am facut aluatul la masina de paine (care se dovedeste pe zi ce trece de mare ajutor) si am pus ingredientele in ordinea pe care am scris-o mai sus (aluatul se poate framanta si cu mana, apoi se lasa la dospit intr-un loc cald pana ce isi va dubla volumul).
  • Se pudreaza blatul de lucru cu faina, se scoate aluatul si se intinde o foaie dreptunghiulara cam de 1 cm grosime.
  • Se incalzeste cuptorul la 200 g C.
  • Intr-un castronel se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul si scortisoara. 
  • Se unge foaia de aluat cu amestecul de unt, zahar si scortisoara, pastrand o lingura pentru final.
  • Se ruleaza foaia de aluat pe lung, se taie in doua lasand la un capat cam 3 cm netaiat.
  • Se impleteste aluatul din cele doua bucati, lasand in exterior partea taiata.
  • Se unesc capetele, se pune colacul intr-o tava pe hartie de copt si se unge cu amestecul de unt ramas.
  • La colacul din ultima poza eu am presarat si 2 linguri de nuca tocata.
  • Se da tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
  • La colacul din poza de mai jos, inainte cu 5 minute de a-l scoate din cuptor am presarat deasupra 2 lingurile de zahar.
Gandindu-ma acum, scortisoara poate fi inlocuita si cu mac, nuca, migdale sau stafide. Puteti sa faceti colacul cu ce va place mai mult, este foarte pufos inauntru si crocant pe dinafara.
Cel din poza de mai jos mi s-a parut prea inchis la culoare pentru ca am scapat 3 lingurite de scortisoara. A fost foarte bun dar am vrut totusi sa-l fac din nou.


Duminica frumoasa!

2 comentarii:

Corina Ureche spunea...

Ce frumosi ti-au iesit!
Trebuie sa incerc si eu reteta, vad ca tot mai multa lumea ii face, deci trebuie sa fie ceva foarte foarte bun :)

Rocsy Ciobanu spunea...

Foarte fain ti-a iesit..Si eu il am in plan de ceva timp, dar cred ca dupa post il fac de acum. O zi placuta!

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena