Anul acesta am facut un experiment si am incercat sa fac mucenici muntenesti din faina fara gluten. Sunt absolut deliciosi, nu s-au sfaramat la fiert iar textura lor este fina.
Ingrediente:
Aluat
500 gr de faina Mix it! Dr. Schar + cateva linguri pentru presarat plansa de lucru
250 ml de apa calduta
50 ml de ulei
1 praf de sare
2 l apa
cateva bete de scortisoara
2 pliculete zahar vanilat
coaja de portocala
esenta de vanilie
130 gr de zahar
200 gr de nuca macinata
pudra de scortisoara
- Pentru aluat eu am folosit mixerul. Se combina faina, apa, uleiul si praful de sare si se framanta.
- Se lasa aluatul sa se odihneasca pentru 20 de minute la frigider, impachetat in folie alimentara (este mai usor de lucrat cu el dupa ce sta la frigider).
- Aluatul este foarte alb, asemanator cu pasta de zahar la culoare si textura.
- Se scoate aluatul, se framanta putin apoi se intinde pe suprafata de lucru presarata cu faina (foaia ar trebui sa aiba cam jumatate de cm) apoi se formeaza mucenicii.
- Se lasa mucenicii la uscat peste noapte, avand grija sa ii intoarceti si pe partea cealalta pentru a se usca uniform.
- A doua zi (a treia in cazul meu), se fierb 2 l de apa, se pun mucenicii, se amesteca cu grija, se adauga scortisoara si zaharul vanilat si se fierb la foc mic pana ce mucenicii ies la suprafata apei si sunt fierti.
- Se adauga zaharul, se amesteca usor, apoi coaja de portocala si esenta.
- Se opreste focul si se servesc cu nuca macinata si pudra de scortisoara.

0 comentarii:
Trimiteți un comentariu