…sau un deliciu marca Andreea’s Chinesefood blog! La recomandarea Andreei am executat aceasta prajitura perfecta pentru o intalnire cu prietenii (cu ceva peripetii ce
tin de minunatul blat si secretul de a coace in tava potrivita dar despre asta
va povestesc alta data)!
Ingrediente blat:
250 gr faina
200 gr unt
150 gr zahar brun
75 gr zahar alb
4 oua
1 lingura cacao
250 gr migdale
5 gr praf de copt
1 si ½ lingurita
esenta de rom
1 praf de sare
1 plic zahar vanilat
Ingrediente topping:
1 kg prune
200 gr zahar brun
sucul de la 2
portocale
2 lingurite unt
2 batoane de
scortisoara
3 linguri cognac
1 lingurita zahar
vanilat
Se incalzeste cuptorul
la 175 gr C, se pun migdalele intr-o tava si dau la cuptor pana se rumenesc
usor si capata un miros placut (in jur de 10 minute).
Se scot din cuptor si se
lasa sa se raceasca complet.
Dupa ce s-au racit, se macina si se amesteca cu faina,
Dupa ce s-au racit, se macina si se amesteca cu faina,
praful de sare, praful de copt si
lingura de cacao.
Intr-un castron
incapator se amesteca untul la temperatura camerei
impreuna cu zaharul
brun, zaharul alb si zaharul vanilat.
Se adauga pe rand cate un ou, omogenizand bine amestecul
apoi esenta de rom.
Se incorporeaza mixul de faina si migdale.
Se tapeteaza cu hartie de copt fundul
unei tavi cu marginile detasabile
avand diametrul de 26 cm iar peretii tavii se ung cu unt/ ulei.
avand diametrul de 26 cm iar peretii tavii se ung cu unt/ ulei.
Se toarna compozitia si se da la
cuptorul incalzit in prealabil la 160 gr C
pentru aproximativ 1 ora sau pana cand o
scobitoare infipta in mijlocul aluatului iese curata.
Se scoate blatul din cuptor, se lasa 10
minute sa se odihneasca si
se transfera pe un gratar pentu a se raci.
Blatul ar trebui sa nu aiba o inaltime
mai mare de 2 cm (initial eu am copt blatul intr-o tava argintie - ar fi
trebuit sa fie neagra!) cu diametrul de 24 cm la 180 de gr C, rezultatul fiind
un blat cu inaltime de 7 cm si multe crapaturi la suprafata dar aici depinde
foarte mult si de cuptor si de faina folosita!).
In timp ce blatul se raceste, se spala
prunele, se taie in jumatati si se scot samburii
prin rotire apoi cu ajutorul un cutit.
Se taie prunele feliute nu foarte
subtiri pentru a nu se inmuia prea tare.
Se storc 2 portocale (ar trebui sa
obtineti cam 150 ml de suc).
Intr-o tigaie mai mare (in care sa va
incapa prunele feliate) se caramelizeaza
zaharul brun la foc mediu, cu grija sa nu se arda.
zaharul brun la foc mediu, cu grija sa nu se arda.
Se adauga cele 2 lingurite de unt si se
amesteca pana se topeste.
Se adauga sucul de portocale cu mare
atentie sa nu va ardeti
si se amesteca pana ce zaharul s-a dizolvat.
si se amesteca pana ce zaharul s-a dizolvat.
Se adauga usor prunele feliate,
apoi zaharul vanilat si cele 2 betisoare
de scortisoara.
Se amesteca incet si se lasa sa fiarba
la foc mic spre mediu in jur de 7 minute.
Se adauga apoi cognacul si se mai lasa pe
foc pana ce se evapora alcoolul.
Se insiropeaza blatul cu jumatate din
cantitatea de topping cand acesta este inca fierbinte.
Se orneaza apoi cu feliile de prune
caramelizate folosind un cleste de bucatarie.
Se lasa prajitura sa se insiropeze si sa se raceasca
si se poate servi!
Este o reteta putin mai complexa
datorita ingredientelor care par
destul de numeroase dar este foarte simplu de realizat.
destul de numeroase dar este foarte simplu de realizat.
Cat despre rezultat…nu va pot povesti ce
inseamna prune caramelizate
cu cognac si scortisoara…
cu cognac si scortisoara…
O nebunie!!!
1 comentarii:
Ah, ce bine arata! Ma bucur ca ai incercat tarta! Sa nu-ti faci probleme ca blatul iese crapat, ca oricum se acopera cu topping-ul ala de prune. Ti-a iesit mult mai bine ca tarta mea. Felicitari! Pup cu drag!
Trimiteți un comentariu