marți, 19 iunie 2012

Turta Dulce cu Ghimbir

Reteta este preluata din cartea Patiseria de Acasa (Reader’s Digest), una dintre cele mai valoroase carti pe care le am din toate punctele de vedere. 
Aceasta este si prajitura cu care am castigat concursul Reteta Saptamanii din ziarul Click si la concursul organizat de Plafar.

Cand veti pregati aceasta prajitura, aroma grozava a ghimbirului va umple casa.
Ingrediente pentru 12-16 portii:
200 gr unt, moale
240 gr zahar
3 oua
240 gr melasa
180 ml apa fierbinte
600 gr faina alba
1 ½ lingurita ghimbir macinat
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita scortisoara macinata
½ lingurita sare
½ lingurita nucsoara macinata
Frisca (optional):
240 gr smantana groasa pentru frisca
1-2 linguri zahar pudra
nucsoara

Reteta originala recomanda faina alba simpla dar pentru a obtine 
o prajitura mai inalta, puteti folosi faina alba pentru cozonac.
Intr-un castron se bate untul cu zaharul pana se obtine o crema usoara. 
Se adauga pe rand ouale si se bat la viteza mica inca 2 minute. 
Se adauga treptat melasa dizolvata in prealabil in apa fierbinte.
Se combina faina (daca vi se pare ca este prea multa nu va faceti probleme - este exact cat trebuie!), ghimbirul, bicarbonatul, scortisoara si sarea; se adauga treptat in mixtura. 
Se bat la viteza mica inca 1 minut.
Se toarna intr-o tava de copt unsa cu unt si tapetata cu faina/ tapetata cu hartie de copt si dimensiuni de 32cm x 22cm x 5cm. Se coace la 175 gr C, 30-35 de minute, sau pana cand o scobitoare infipta in mijlocul prajiturii iese curata.
Se raceste pe gratar si se taie in functie de preferinta.
Optional se pregateste frisca (eu am ales sa fac turta dulce simpla):
Intr-un castronel racit se bate smantana pana cand incepe sa se ingroase.
Se adauga zaharul pudra; se bate pana cand crema face creste moi.
Se serveste cu turta dulce si se presara cu nucsoara, dupa gust.
Sa o savurati cu placere!

Tips: Cum se pastreaza corect prajiturile

  • Prajiturile din aluat cu unt se pastreaza acoperite, la temperatura camerei, timp de 2-3 zile, iar prajiturile din aluat fara unt timp de 2 zile. Prajiturile cu umpluturi sau glazuri din ingrediente perisabile (de exemplu branza de vaci grasa, iaurt, frisca, smantana si oua) trebuie pastrate in frigider.
  • Prajiturile fara glazura si cele cu glazura simpla de caramel pot fi congelate. Se pun pe un singur strat pe o tava de copt fara margini si se dau la congelator. Odata inghetate, se invelesc in folie sau se pun in pungi resigilabile. Prajiturile din aluat cu unt fara glazura se pot pastra 4 luni iar cele cu glazura 2 luni. Nu toate glazurile suporta sa fie congelate. Prajiturile din aluat fara unt se pastreaza la congelator, in tava sau in pungi de plastic, maximum 2 luni. Prajiturile se dezgheata in frigider.

0 comentarii:

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena