Reteta de prajitura pe care eu o asociez cu copilaria este, bineinteles, una dintre cele pe care Buni o facea foarte des cand eram copil, checul.
In mod evident, prima postare din sectiunea Retetele Copilariei i-o dedic, ii multumesc enorm pentru contributia pe care a avut-o in viata mea si pentru faptul ca numai un simplu gand care imi zboara catre ea imi insenineaza ziua.
Dar cum nu as fi fata lu' tata daca as respecta reteta clasica intocmai...am mai adaugat cate ceva...
Ingrediente:
4 oua
250 g unt
200 g zahar
1 plic zahar vanilat
350 g faina
1 plic budinca de vanilie
1 plic praf de copt
1 praf de sare
1 praf sare de lamaie
4 linguri lapte
2 linguri cacao
2 linguri zahar
2 linguri lichior de portocale
zahar pudra
Forma pe care am folosit-o are diametrul de 27 cm, volum de 2 l si este din silicon.
Se unge forma cu unt si se tapeteaza cu pesmet.
Pesmetul va facilita desprinderea perfecta a prajiturii din forma.
Se incalzeste cuptorul la 180 gr C.
Galbenusurile se mixeaza cu untul topit, zaharul si zaharul vanilat.
Separat, se cerne faina amestecata cu praful de budinca, praful de copt si sarea.
Se adauga amestecul de faina peste cel de galbenusuri, alternand cu cele 4 linguri de lapte.
Se bat albusurile cu sarea de lamaie si se inglobeaza in compozitia obtinuta anterior cu o lingura.
O treime din aluat se amesteca intr-un castron separat cu cacao, cele 2 linguri de zahar si lichiorul de portocale.
Se pune apoi in tava aluatul, alternativ cel de culoare deschisa cu cel cu cacao.
Se traseaza cu o furculita linii in zig-zag in aluat pentru efectul marmorat si se coace checul in jur de 30-40 minute.
Daca trece testul scobitorii, checul este gata.
Se scoate din cuptor, se lasa 5 minute la racit in forma apoi se scoate si se raceste pe un gratar.
250 g unt
200 g zahar
1 plic zahar vanilat
350 g faina
1 plic budinca de vanilie
1 plic praf de copt
1 praf de sare
1 praf sare de lamaie
4 linguri lapte
2 linguri cacao
2 linguri zahar
2 linguri lichior de portocale
zahar pudra
Forma pe care am folosit-o are diametrul de 27 cm, volum de 2 l si este din silicon.
Se unge forma cu unt si se tapeteaza cu pesmet.
Pesmetul va facilita desprinderea perfecta a prajiturii din forma.
Se incalzeste cuptorul la 180 gr C.
Galbenusurile se mixeaza cu untul topit, zaharul si zaharul vanilat.
Separat, se cerne faina amestecata cu praful de budinca, praful de copt si sarea.
Se adauga amestecul de faina peste cel de galbenusuri, alternand cu cele 4 linguri de lapte.
Se bat albusurile cu sarea de lamaie si se inglobeaza in compozitia obtinuta anterior cu o lingura.
O treime din aluat se amesteca intr-un castron separat cu cacao, cele 2 linguri de zahar si lichiorul de portocale.
Se pune apoi in tava aluatul, alternativ cel de culoare deschisa cu cel cu cacao.
Se traseaza cu o furculita linii in zig-zag in aluat pentru efectul marmorat si se coace checul in jur de 30-40 minute.
Daca trece testul scobitorii, checul este gata.
Se scoate din cuptor, se lasa 5 minute la racit in forma apoi se scoate si se raceste pe un gratar.
Se poate servi pudrat cu zahar.
8 comentarii:
Yammy, pare un deliciu!
Bag de seama ca ai reinventat-o pe bunica!!! Succes total, o incantare, parca e un soare...cand termin cu contemplatia o sa ma pot gandi si la gust...
Trecand (cu greu) peste faptul ca arata atat de bine si sunt sigura ca e delicios, post-ul tau e absolut minunat si mie mi-a amintit cu mult drag de copilarie.
Multumesc mult!
Arata super si nu am nicio indoiala ca si gustul e pe masura :) Felicitari!!
Multumesc frumos!
Cat este de frumos !!! Nu-mi mai pot dezlipi ochii de la el !! ;)
Multumesc mult, Adina :)!
Trimiteți un comentariu