duminică, 9 iunie 2013

Tort Cetatea de Ciocolata


Despre mine trebuie sa va spun un lucru: nu prea imi plac torturile. Stiu ca suna ciudat dar stomacul meu refuza pana si ideea, cel mai probabil datorita cremelor grele care se mai folosesc uneori si la rulade. 
Despre cele home made insa am cu totul alta parere, daca, repet, nu contin creme pe care stomacul meu sa nu le suporte. Iar cum talentul in ceea ce priveste designul imi lipseste cu desavarsire (in imagine aveti si dovada), nici nu pregatesc prea des torturi.

Dar cum un eveniment special cere o prajitura speciala, am incercat sa combin cateva ingrediente pentru a obtine un gust fin, o aroma delicata (cea de tonka!) si in acelasi timp o textura usoara (ca sa compensez cu aspectul simplist!). Eu de obicei nu-mi laud marfa ca sa zic asa, dar sincer, tortul a fost...divin! Pozele au fost facute in mare graba pentru ca intarziam la aniversare, nu am reusit nici macar sa il pun pe un platou si bineinteles ca fiind cadou...nu am poze cu sectiunea dar va povestesc detaliat reteta si va las imaginatia sa-si spuna cuvantul!

Ingrediente tava 24 cm:
Blat:
110 g faina
110 g unt
110 g zahar pudra
2 oua
1 lingura cu varf cacao
1 lingurita cu varf praf de copt
3 linguri visine din visinata/ visine proaspete/ din compot
Crema:
275 ml frisca lichida
1 plic praf intaritor pentru frisca/ 1 foaie gelatina
275 g mascarpone
1 lingura visinata/ lichior
85 g zahar pudra
Mousse de ciocolata:
2 oua
20 g zahar pudra
140 g ciocolata amaruie
145 ml frisca lichida
1 plic gelatina
1 pastaie tonka
Pentru ornat:
200 g napolitane/ rulouri cu ciocolata
ornamente diverse

Modalitate de preparare:

Blat:
  • Se incalzeste cuptorul la 170 g C.
  • Se bate spuma untul cu zahar; se adauga ouale si se mixeaza.
  • Se adauga faina amestecata cu praf de copt si cacao si se omogenizeaza.
  • Se tapeteaza fundul unei forme de tort cu pereti detasabili (diametrul 24 cm) cu hartie de copt iar marginile se ung cu unt.
  • Se toarna aluatul in tava, se niveleaza si se coace pentru 25 de minute.
  • Se scoate din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Crema:
  • Se mixeaza frisca lichida (rece, de la frigider!) apoi se adauga praful intaritor/ gelatina (dupa ce a fost lasata in apa rece pentru 10 minute apoi topita la bain-marie). 
  • Separat, se mixeaza mascarpone cu visinata/ lichiorul si zaharul; se inglobeaza treptat frisca.
  • Se pune blatul din nou in forma (dupa ce s-a scos hartia de copt) si suprafata se placheaza cu visine iar deasupra se aseaza crema. Se da tava la frigider pentru 1 ora.

Mousse de ciocolata:
  • Se bat albusurile si se inglobeaza treptat zaharul.
  • Se topeste ciocolata la bain-marie, se adauga 50 ml frisca, galbenusurile si se omogenizeaza.
  • Se bate restul de frisca si se incorporeaza gelatina apoi albusul batut si ciocolata; se rade pastaia tonka si se amesteca in compozitie.
  • Se repartizeaza spuma de ciocolata peste crema si se da din nou tortul la frigider pentru minim 1 ora (sau chiar peste noapte).
  • Se desprinde tortul din forma, se aseaza pe un platou iar de jur imprejur se incrusteaza napolitanele. 
  • Se aseaza ornamentele si tortul poate fi servit.


Este un tort extrem de usor de realizat (va spun cu toata sinceritatea ca eu la torturi chiar nu ma  pricep, motiv pentru care nici nu vedeti prea multe in aceasta categorie!), design simplu dar textura usoara si fina (frisca + mascarpone) si arome imbietoare (tonka+visinata/ lichior)!

O saptamana usoara va doresc!

7 comentarii:

Rocsy Ciobanu spunea...

Este un tort foarte frumos si delicios!

Diana spunea...

Ce frumusel e! <3 Eram curioasa sa vad si sectiunea ;) O saptamana minunata, draga mea.

Anca B. spunea...

Multumesc mult! Imi pare tare rau pentru sectiune :(. Va pup!

Dohotariu-Avram Alina spunea...

Eu zic că te pricepi și la torturi. Eu prefer torturile simple și nu prea încărcate, așa ca al tău. Nu suport de nicio culoare torturile încărcate de frișcă. Iac!

DiaMar bucataria galbena spunea...

O bunatate ciocolatoasa,si este si frumos!Este simplu si asta-mi place!
O seara buna!

Alina Vicu spunea...

Cat e de dragalas!

Cristina spunea...

OHHH, nici eu nu vreau tort decat home made! Iar al tau e perfect!

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena