luni, 29 iulie 2013

Risotto Dulce


Ce poti face cand ti se face dor brusc de copilarie? Orez scaldat in lapte, parfumat cu vanilie?! Dar cand vrei sa ii convingi si pe cei mai aprigi adversari ai acestui desert? Incerci sa il transformi dintr-un banal orez cu lapte intr-un risotto cremos, imbogatit cu ananas parfumat si zmeura pentru o nuanta placuta, migdale si aroma catifelata de vanilie! Rece, sanatos, perfect pentru serile calduroase de vara! Potrivit pentru cei mari...dar si pentru cei mai mici :)!

Pentru aceasta reteta am folosit conserva de ananas bucati, in sirop slab indulcit - produs 100% natural, cu continut redus de zahar de la Sun Food
Apreciez in mod deosebit conservele de la Sun Food (dupa ce le-am descoperit prin intermediul lui Edith ('s Kitchen) si al Laurei Adamache) pentru faptul ca nu contin conservanti, continutul de zahar din conservele de fructe este redus iar pestele are un gust deosebit (sardine si ton). Asadar, Sun Food ne invita sa mancam si sa gatim sanatos! Cam asta am incercat si eu sa fac azi!


Cu acest desert particip la concursul "Gatesc Sanatos cu Sun Food!" iar pentru detalii va invit sa accesati pagina www.sunfood.ro

Risotto Dulce
Ingrediente 2 portii:
1 l lapte
1 baton vanilie
140 g orez (am folosit din cel cu bobul colosal)
1 fasie coaja de lamaie
3 linguri zahar
2 linguri fulgi de migdale
100 g ananas bucati  
50 g zmeura

Modalitate de preparare:
  • Laptele se pune la fiert impreuna cu batonul de vanilie crestat.
  • Se adauga orezul, amestecand continuu.
  • Se da in clocot la foc mediu si se lasa sa fiarba la foc mic.
  • Se adauga coaja de lamaie si zaharul.
  • Se fierbe risotto timp de aproximativ 15 minute amestecand frecvent, pana ce orezul se umfla, dar nu este inca moale.
  • Se pun migdalele intr-o tigaie si sa rumenesc la foc mic timp de 4-5 minute. Se pun apoi pe o farfurie, pentru a se raci.
  • Cand risotto este fiert, se indeparteaza batonul de vanilie si coaja de lamaie. Se adauga ananasul si zmeura (pastrand cateva bucatele pentru decor).
  • Risotto se ia de pe foc si se mai amesteca 1-2 minute, pana se coloreaza usor in roz si se lasa sa se raceasca. 
  • Se imparte in 2 boluri si se da la frigider pentru minim 30 de minute.
  • Inainte de servire se decoreaza cu ananas, zmeura, frunzulite de menta si se presara fulgii de migdale.

Citeam recent cateva lucruri legate de orez pe care as vrea sa vi le impartasesc. 
  • Orezul se spala numai atunci cand dorim sa indepartam excesul de amidon. Amidonul continut in bobul de orez este cauza lipirii boabelor. De exemplu, orezul basmati trebuie spalat inainte de a fi fiert intr-o cantitate mare de apa rece pana ce apa devine limpede. In schimb, pentru risotto, amidonul este important, pentru ca preparatul final sa devina cremos.
  • Risotto se fierbe intr-o oala cu fundul gros. Daca amestecati orezul in timpul fierberii, el devine mai lipicios pentru ca elibereaza mai mult amidon din boabe. 
  • Risotto este gata cand boabele de orez s-au umflat triplandu-si volumul si raman inca tari in interior.

Amintirea este intotdeauna un loc de intalnire! (Isabele Allende) 
Sa fiti iubiti! 

8 comentarii:

Rocsy Ciobanu spunea...

Un desert delicios. Bafta la concurs!

Anca B. spunea...

Multumesc mult, Rocsy!

Dana spunea...

Pare bun tare ce ai pregatit tu aici.

M. Angi S. spunea...

Un deliciu!!!! :-*

Anca B. spunea...

Multumesc mult :)

Paula Gafitescu spunea...

Un preparat delicios vad eu aici!! pup

anky spunea...

Ce fain arata! Chiar imi aminteste de copilarie :)
Succes la concurs.

Cristina spunea...

Bun tare! Si nu m-as satura cu o portie!!!

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena