sâmbătă, 11 noiembrie 2017

Croquembouche


Croquembouche,"crocant in gura" este un desert frantuzesc, un fel de tort de choux a la creme.
Prepararea lui este putin mai complexa pentru ca necesita rabdare si destul timp de preparare. Pentru gogosele am folosit ingredientele de la reteta de Paris Brest cu Crema de Vanilie insa le-am dublat.
Efortul insa merita pentru ca rezultatul final este spectaculos. 

Ingrediente gogosele (aproximativ 60 de bucati):
225 g unt
2 lingurite zahar
1 lingurita sare
260 g faina
8 oua + 1 ou pentru uns
470 ml apa
  • Incalziti cuptorul la 180 g C.
  • Puneti intr-o craticioara la foc mediu apa, untul, zaharul si sarea. Amestecati iar cand incepe sa fiarba luati craticioara de pe aragaz.
  • Turnati toata faina in craticioara si amestecati puternic cu o lingura de lemn pana ce faina se incorporeaza foarte bine.
  • Puneti craticioara din nou pe foc si amestecati continuu cca 3 minute, pana ce aluatul se desprinde de pe fundul si peretii craticioarei. Lasati departe.
  • Tapetati tava de la aragaz cu hartie de copt. Se vor coace in jur de 4 tavi, pe rand.
  • Intre timp, aluatul s-a racit suficient cat sa puteti incorpora cele 8 oua. Adaugati in aluat cate un ou, pe rand, si mixati cu mixerul foarte bine dupa fiecare.
  • Cu oul ramas se vor unge gogoselele si trebuie batut separat intr-un castron cu un praf de sare.
  • Puneti aluatul intr-un pos sau o punga pentru ornat si faceti gogoselele, lasand spatiu intre ele.
  • Cu degetul aratator dat prin apa rece aplatizati crestele de aluat apoi cu ajutorul unei pensule fine ungeti gogoselele cu ou batut, atat cat sa nu curga in tava.
  • Coaceti gogoselele la 180 g C 10 minute apoi reduceti temperatura cuptorului la 160 g C si mai coaceti-le inca aproximativ 20-30 de minute, pana capata o crusta aurie.
  • Lasati gogosile sa se raceasca in cuptor, fara a deschide usa cel putin 15 minute apoi.
Ingrediente crema de vanilie:
730 g lapte
100 g zahar + 4 linguri
1 pastaie de vanilie
1 praf de sare
6 galbenusuri
6 linguri amidon
40 g unt
  • Intr-o craticioara, puneti pe foc laptele, 100 g de zahar, pastaia de vanilie taiata pe jumatate si sarea.
  • Intr-un bol, mixati galbenusurile, amidonul si cele 4 linguri de zahar.
  • Amestecand continuu, turnati incet un polonic din amestecul de lapte. Continuand sa amestecati, mai turnati inca un polonic.
  • Turnati apoi amestecul cu galbenusuri in craticioara cu lapte si lasati pe foc aproximativ 2 minute, amestecand continuu cu telul, pana ce crema se ingroasa.
  • Luati de pe foc si adaugati untul, omogenizand bine.
  • Puneti folie alimentara direct peste crema pentru a nu forma crusta si lasati crema sa se raceasca complet.
  • Cu ajutorul unui pos cu dui lung, introduceti crema de vanilie in gogosele, fara a le umple foarte mult (vor capata greutate si se vor inmuia, vom avea nevoie de ele sa stea in triunghiul asamblat).
Ingrediente sirop de zahar:
645 g zahar
250 ml apa
  • Se amesteca ingredientele intr-o cratita la foc mediu pana ce zaharul se dizolva. Se lasa la foc mediu fara a amesteca pana ce zaharul se caramelizeaza. Atentie foarte mare: zaharul caramelizat este foarte fierbinte, trebuie sa lucrati cu el cu foarte mare grija! Daca se va raci pe parcursul asamblarii, il mai incalziti.
Asamblare Croquembouche :
  • Cu ajutorul unei lingurite puneti putin sirop de zahar pe cate o gogosica si lipiti-le intre ele in forma de cerc. Continuati cu asamblarea in aceeasi maniera pana formati un triunghi ca cel din imagine. Il puteti decora la final cu sirop de zahar trasand cateva dungi cu lingura si puteti lipi pe gogosele diverse decoratiuni.
Pofta buna!

0 comentarii:

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena