duminică, 22 septembrie 2013

Madlene cu Vanilie si Lavanda


Hello, World!!! Sunt in a 5-a zi de raceala puternica, cu nervii intinsi la maxim pentru ca nu pot sa respir iar durerea de cap nu mai trece cu nimic, satula de stat in casa si pumni intregi de pastile... Iar asta vine dupa o lunga perioada in care am fost de-a dreptul workaholica, am dormit foarte putin si nu m-am inteles deloc cu timpul. 
Sper ca la voi toamna a venit cu lucruri mai bune si inca va bucurati de vremea de afara!

Dupa o zi plina de seriale politiste insa cu toti nervii adunati in jurul meu din cauza racelii, am reusit sa-mi adun toata energia ramasa si sa incerc o reteta de madlene. Clasica, nimic complicat doar ca in timp ce pregateam ingredientele mi-am amintit de punguta cu lavanda pe care o aveam deja de ceva timp si isi cam astepta randul.


Dar sa va povestesc putin despre madlene, care nu sunt altceva decat niste prajiturele pufoase, coapte in forme speciale, ca de scoica si care pot acompania perfect de exemplu cafeaua de dimineata. Sunt asociate oraselului Commercy din Lorena, Franta si isi au originea probabil in secolul 18. Legenda spune ca Ludovic al XV-lea ar fi gustat pentru prima data prajiturile la Château de Commercy si le-ar fi botezat dupa numele cofetaresei, Madeleine Paulmier. Marcel Proust le-a facut celebre in cartea sa "In cautarea timpului pierdut".


Ingredinte 36 buc:
150 gr faina
200 gr zahar
120 gr unt
3 oua
2 linguri amidon
1 lingurita pudra de vanilie
3 linguri lavanda
½ lingurita praf de copt
1 praf sare
zahar pudra

Modalitate de preparare:
  • Se incalzeste cuptorul la 180 gr C.
  • Intr-un castron se cern faina, amidonul, praful de copt si sarea.
  • Intr-un alt castron se bat ouale cu zaharul si pudra de vanilie, pana ce compozitia se dubleaza apoi se adauga untul topit.
  • Se incorporeaza amestecul de faina apoi lavanda, amestecand incet cu o spatula/ lingura.
  • Se unge tava cu unt si se tapeteaza cu pesmet (eu am facut asta si cu tava din silicon pentru ca altfel compozitia se lipeste).
  • Se pune compozitia in forme (aproximativ 1 lingurita, suficient cat sa nu fie plina forma) si se da la cuptor pentru aproximativ 15 minute sau pana se rumenesc.
  • Se scot pe un gratar sa se raceasca apoi se pot pudra cu zahar. 



Va doresc o saptamana usoara, ceea ce imi doresc si pentru mine de altfel! Sa ne auzim cu bine!

4 comentarii:

Cristina spunea...

Sunt fanul acestor mici dulcegarii!!! Acum as veni la tine!
Te pup si multa sanatate!

Unknown spunea...

Multumesc mult, Cristina! Te pup!

Mari Flamanzeanu spunea...

Gustul lor rafinat si interesant m a facut sa ma gandesc la Provance. Le-a apreciat toata familia. Multumim!

Rocsy Ciobanu spunea...

Multa sanatate..Madlenele imi plac mult si cred ca au o aroma aparte datorita lavandei!

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena