luni, 30 decembrie 2013

Vasilopita & Un An Nou Fericit!!!


Inainte de toate va urez La Multi Ani, sa aveti parte numai de lucruri bune, sa fiti cei mai fericiti, sa vi se indeplineasca toate dorintele si sa aveti parte de mult noroc si succes in 2014! Cu ambitie, perseverenta, credinta si oameni buni alaturi de voi nu aveti cum sa dati gres.
As vrea totodata sa multumesc foarte mult familiei mele extinse, prietenilor mei buni, colegilor, bloggerilor culinari si tuturor celor care mi-au fost aproape si in acest an si care au contribuit la realizarile mele. Din fericire sunt foarte norocoasa pentru ca am alaturi de mine oameni frumosi iar asta ma ajuta sa merg mai departe, ceea ce va doresc si voua!
Va mai doresc multa intelepciune, putere sa treceti peste orice obstacol si sa vedeti mereu partea pozitiva a fiecarui lucru, cu optimism si incredere!

Pentru azi v-am pregatit Vasilopita, o prajitura traditionala greceasca ce are la baza o frumoasa  legenda, se serveste in noaptea de Anul Nou si este dedicata sarbatorii Sfantului Vasile cel Mare.
In traditia populara, Vasilopita este asociata cu legenda Sfantului Vasile. Pe scurt, potrivit acestei legende, Sfantul Vasile a solicitat cetatenilor din Cezareea  strangerea  unei recompense  pentru a opri asediul orasului. Fiecare membru al orasului a cedat tot aurul si bijuteriile pe care le avea. Cand rascumpararea a fost stransa, inamicul a fost atat de jenat de actul colectiv incat a declarat asediul fara insa a mai colecta si plata. Sfantul Vasile a avut apoi sarcina de a returna rascumpararea neplatita, dar fara a sti ce produs a apartinut fiecarei familii. Astfel, el a copt paini in care a introdus aurul si bijuteriile si a distribuit painile in oras. Printr-un miracol, fiecare cetatean a primit exact ceea ce adusese.
Taierea si impartirea Vasilopitei este un ritual in familiile grecesti iar prajitura se taie mai intai in 3 felii pentru casa, Biserica si Hristos. Restul este impartita intre membrii familiei si celor ce iau parte la aceasta traditie.
Conform traditiei, Vasilopita poate lua forma unei paini dulci sau a unei prajituri / placinte sau chiar tort. Dulcele simbolizeaza bucuria vietii vesnice, speranta, libertate, sanatate si fericire pentru toti cei care participa la acest ritual. Inainte de coacerea aluatului, o moneda este introdusa.
Se spune ca cel care primeste felia cu moneda este binecuvantat.

Pentru ingredientele masurate cu cana am folosit o cana mare de ceai.

Ingrediente tava 26/ 30 cm:
250 g margarina
2 cani zahar
6 oua, separate albusurile de galbenusuri
1 cana lapte
500 g faina
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
1 pahar coniac
coaja rasa de la 1 portocala
esenta de vanilie
100 g migdale tocate/ fulgi
zahar pudra pentru decor
1 moneda invelita in folie de aluminiu

Modalitate de preparare:
  • Se cerne faina impreuna cu un praf de sare si praful de copt si se amesteca.
  • Separat, se mixeaza margarina impreuna cu zaharul pana ce compozitia se deschide la culoare si devine cremoasa.
  • Se adauga pe rand galbenusurile, laptele, coniacul, coaja de portocala si esenta de vanilie.
  • Se inglobeaza apoi faina.
  • Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se adauga compozitiei de mai sus, amestecand incet cu o spatula apoi se adauga si migdalele.
  • Se toarna compozitia in tava rotunda tapetata cu hartie de copt, se introduce moneda si se da tava la cuptorul preincalzit la 180 g C pentru aproximativ 1 ora si 20 de minute sau pana ce o scobitoare introdusa in mijlocul prajiturii iese curata.
  • Dupa ce prajitura s-a racit complet si a fost scoasa din tava, se pudreaza cu zahar.
Eu am decupat un fulg si cifrele anului care tocmai bate la usa, le-am pus pe prajitura apoi am pudrat cu zahar. 

La Multi Ani 2014, La Multi Ani celor ce poarta numele Vasile si sa ne revedem cu bine!

0 comentarii:

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena