sâmbătă, 8 martie 2014

Mucenici Moldovenesti/ Sfintisori


La multi ani, fetelor!!! Sa fiti fericite, iubite si sa aveti o primavara incununata de succese! Eu azi am avut o zi plina...de Mucenici! Erau peste tot prin casa (si faina la fel :)). Si va rog sa fiti indulgenti cu mine pentru ca este prima data cand fac. Am tras de bietul aluat in toate partile...cum trageam, cum se dadea si el inapoi. Dar a fost fun si a meritat pentru ca Mucenicii Moldovenesti, desi in varianta de post - sunt pufosi rau si aromati! Pe cei Muntenesti i-am lasat la uscat si abia astept sa-i fierb maine.
Reteta este foarte usoara iar joaca cu aluatul sigur o sa va placa daca o incercati pentru ca este foarte elastic si usor de manevrat. 


Ingrediente 5 bucati:
Aluat
500 gr faina
300 ml apa calduta
60 gr de zahar
60 ml de ulei
coaja de la 1 lamaie
10 gr de drojdie uscata
1 praf de sare
1 esenta de vanilie
Sirop
200 ml de apa
100 gr de zahar
1 esenta de vanilie
coaja taiata mare de la 1 lamaie
Glazura
200 gr nuca macinata
300 gr de miere

Modalitate de preparare:
  • Pentru aluat eu am folosit masina de paine, programul de aluat dospit (dureaza 1 ora si jumatate): se pun mai intai in cuva masinii ingredientele lichide, apoi cele solide, astfel: apa calduta, uleiul apoi sarea, coaja de lamaie, esenta de vanilie, zaharul, faina iar la final drojdia. Este foarte important ca drojdia sa nu atinga apa. Puteti framanta aluatul si cu mana sau puteti folosi mixerul.
  • Cand programul masinii s-a terminat, se scoate aluatul si se formeaza bile cam de dimensiunea mingiilor de tenis.
  • Se fac din fiecare bila de aluat suluri lungi, se indoaie pe jumatate si se rasucesc. 
  • Se unesc capetele apoi se da o forma circulara. Forma obtinuta se rasuceste, formand un 8.
  • Se pun mucenicii intr-o tava pe hartie de copt, distantati pentru a nu se lipi.
  • Se acopera tava si se lasa la dospit 20 de minute sau pana ce mucenicii isi dubleaza volumul.
  • Intre timp, se pregateste siropul: se pun la fiert intr-o oala ingredientele si se fierb pana ce zaharul s-a dizolvat complet. Se lasa la racit.
  • Dupa ce mucenicii au crescut, se da tava la cuptorul preincalzit la 175 g C pentru aproximativ 30 de minute.
  • Se scot si se lasa la racit.
  • Siropul se pune pe mucenicii raciti cu ajutorul unei pensule si se lasa sa se insiropeze cca 20 de minute.
  • La final se ung mucenicii cu miere si se presara nuca tocata. 


Sursa retetei: Jamila Cuisine.

1 comentarii:

Rocsy Ciobanu spunea...

Foarte frumosi si deliciosi. La multi ani!

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena