Va spuneam ca anul acesta mi-am propus sa incerc retete traditionale pentru sarbatorile de iarna. Turta dulce pe care ne-o amintim cu totii din copilarie este una dintre ele iar reteta incercata de Codruta si mai apoi de Paula a fost cu siguranta cea mai buna alegere. Cu minore modificari, va las mai jos varianta testata de mine (este cea ma buna turta dulce ever!!!), nu inainte insa de a va spune ca va doresc sarbatori fericite alaturi de cei dragi si multa sanatate!
480 g
faina (masurate separat 150 g si 330 g)
200 g zahar brun (se poate folosi si zahar
alb)
125 g apa clocotita
125 g apa clocotita
1 lingurita mix de condimente: scortisoara, nucsoara, ghimbir, piper - macinate
50 g unt
1 ou mediu
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
50 g unt
1 ou mediu
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
Glazura:
albusul de la 1 ou
80 g zahar pudra
3 linguri apa clocotita
Modalitate de preparare:
- Intr-o craticioara de marime medie se topeste o lingura de zahar la foc mic. Se toarna apoi apa foarte incet si se amesteca.
- Se adauga mixul de condimente si restul de zahar, amestecand bine pana ce zaharul se topeste complet.
- Se ia craticioara de pe foc, se adauga cele 150 g de faina (toata odata) si se amesteca foarte bine pentru a nu ramane cocoloase. Se lasa la racit.
- Se incalzeste cuptorul la 180 g C.
- Intr-un bol mare se amesteca restul de faina cu sarea si bicarbonatul apoi se toarna compozitia din craticioara.
- Se adauga oul si untul aflat la temperatura camerei.
- Se framanta aluatul pana ce devine elastic si nelipicios (doar cateva minute).
- Se pregateste o tava tapetata cu hartie de copt.
- Din aluat se rup bucatele si se formeaza bile (eu le-am cantarit - 30 g - pentru a fi egale) care apoi se aseaza in tava, lasand putin spatiu intre ele (in timp ce formati bilele este bine sa acoperiti aluatul cu folie alimentara sau un prosop pentru a nu se usca).
- Se coace turta dulce pentru 13-15 minute, timp in care se pregateste glazura.
- Se bate albusul cu un praf de sare, se adauga treptat zaharul pudra iar la final apa clocotita.
- Se scufunda turta dulce racita in glazura apoi se aseaza pe hartie de copt.
1 comentarii:
Sarbatori fericite si tie!
Trimiteți un comentariu