duminică, 11 ianuarie 2015

Supa de Alge Marine


Azi va povestesc despre algele marine. Nu inainte insa de a specifica inca de la inceput faptul ca in postarile mele nu veti regasi lectii de nutritie. Nu sunt avizata si nici macar suficient de informata pentru acest lucru si din pacate timpul relativ limitat nu-mi permite sa studiez chiar in profunzime aspectele legate de o nutritie sanatoasa. 
Veti gasi insa retete incercate de mine, din ingrediente despre care m-am informat de-alungul timpului (ingrediente despre care voi incerca sa si scriu cateva informatii generale, precizand si sursa acestora), retete simple si pentru care nu este nevoie de talent sau ingrediente greu accesibile/ scumpe (marturisesc ca majoritatea ingredientelor de achizitionez din piata Obor).
Datorita faptului ca de ceva timp am probleme cauzate de hiperaciditate gastrica si o bila lenesa, in perioda aceasta am incercat sa tin regim cu cat mai multe alimente alcaline (asta insemnand in primul rand fara carne), nu in proportia recomandata ce-i drept (80% alimente alcaline, 20% acide), dar suficient insa cat sa ma simt putin mai bine si sa evit crizele care mi-au dat mare bataie de cap.
Tocmai pentru ca aceasta postare nu se doreste a fi o lectie despre nutritie si/ sau dieta  ma voi opri aici si va voi lasa in randurile urmatoare cateva informatii generale si reteta Supei de alge marine pe care am incercat-o zilele trecute. Am vrut doar sa justific cumva postarile urmatoare pentru ca despre diete/ sfaturi legate de nutritie/ alimentatie sanatoasa gasiti informatii cu mare usurita pe internet, desi din nefericire, majoritatea sunt destul de contradictorii.
In schimb, daca aveti vreo intrebare si va pot ajuta in vreun fel, va rog sa-mi scrieti. 

Informatii generale (sursa: www.csid.ro)

Algele marine sunt alimente cu multiple proprietati – nutritive, curative, energizante si pe care le gasiti cu usurinta in magazinele naturiste sau plafar (100 g de alge deshidratate la pretul de aproximativ de 4 lei).
Marea calitate a algelor este continutul bogat in compusi minerali, al caror principal rol este regenerarea. In compozitia algelor intra oligoelemente, cantitati semnificative de iod, brom, magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, sulf, clor, cupru, siliciu.
Algele proaspete sau uscate natural contin si vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, PP. Reprezinta o sursa proteica prin acizii aminati, dar contin si glucide, clorofila, substante antibiotice si au un continut urias in fibre de celuloza. 
Consumate intern, ca hrana sau in cure speciale, algele stimulează glandele endocrine si imunitatea, stimuleaza circulatia sangelui, combat retentia, au efect antiinflamator şi antireumatic, pot corecta unele forme de hipotiroidie. Fibrele alimentare din alge impiedica depunerea de grasimi pe peretii vaselor sangvine si reduc astfel riscul de ateroscleroza si infarct miocardic. 
Prin continutul bogat in potasiu si iod, algele remineralizeaza si sunt recomandate persoanelor care urmeaza tratament cu diuretice, ajutand si in curele de slabire si remodelare corporala. Clorofila din componenta lor are un efect regenerant si un apreciabil efect antibacterian.
Numeroase studii au demonstrat eficacitatea extraselor din alge in cazul infectiilor cu diverse tipuri ale virusului herpetic, cu virusul gripal A şi HIV. Algele au efect energizant si asupra ficatului, facilitand eliminarea toxinelor si scazand astfel nivelul de stres din organism.
Se spune despre spirulina (microalga de culoare verde-albastrie, una dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamant) ca este cea mai concentrata sursa de vitamina B12, fiind mai bogata de 26 de ori decat o portie de carne de vita si de 58 de ori mai bogata in fier decat o portie de spanac crud.

Ingrediente 4 portii:
30 g alge deshidratate
750 ml supa de legume
1 morcov
2 linguri orez integral

Modalitate de preparare:
  • Se pun algele intr-un bol si se lasa la hidratat in apa rece timp de 20 de minute. Se spala foarte bine sub jet de apa.
  • Se pune la fiert supa de legume impreuna cu orezul.
  • Dupa aproximativ 25 de minute se adauga algele si morcovul curatat si feliat subtire.
  • Se mai lasa supa sa dea in cateva clocote apoi se aseaza in castroane si se decoreaza cu fasii subtiri de morcov fiert.

Pofta buna!

1 comentarii:

Cristina spunea...

Reteta aceasta o trec pe lista celor care trebuie incercate in noul an!

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena