vineri, 13 februarie 2015

Tort de Ciocolata Eva


Cam asa a aratat tortul Evei pentru prima aniversare, rezultat obtinut dupa multe, multe emotii si ore de munca :). Pe de-o parte mi-as fi dorit sa pot mai mult, pe de alta parte este al 2-lea tort imbracat in pasta de zahar, nu stiu daca ar trebui sa am prea mari pretentii. Pana la urma important este ca s-a evaporat rapid ;)

Pentru masurarea anumitor ingrediente am folosit o cana de 250 ml. Am pregatit blaturile cu o zi inainte de a imbraca tortul in pasta de zahar, astfel incat crema de unt sa fie bine intarita. Compozitia este cea pentru tortul Sacher, imbracat in pasta de zahar in loc de ciocolata. 
Fata de primul tort imbracat in pasta de zahar, Tortul de Morcovi (care a fost tot pentru Eva), pentru care nu am avut niciun fel de ustensila de modelare a pastei, pentru cel de-al doilea m-am aprovizionat cu cateva "scule" pentru a-mi usura putin munca. Dintre toate acestea, extrem de utile mi s-au parut: sucitorul din silicon cu care pasta de zahar se intinde perfect, nivelatorul - care niveleaza foarte bine pasta pe blat, bisturiul - care taie extrem de bine si o pensula mica - cu ajutorul careia am lipit decoratiunile. Si multa rabdare si putere de munca :)
Nu am avut un model anume de tort in minte cand m-am apucat de treaba, ideile au venit pe parcurs, modelul fiind unul foarte simplu (pentru mine complicat inseamna animale modelate, decoruri cu adevarat complexe si pe care cel mai probabil fara cursuri de specialitate nu le- as putea realiza, fiind lipsita de talent in arta modelajului). 

Ingrediente 2 forme de 18 cm:
2 blaturi (taiate ulterior fiecare in 2, deci 4 parti):
250 g unt 82%, la temperatura camerei
2 cani zahar brun
1 praf sare
8 oua
2 cani faina
2 pliculete praf de copt
200 gr ciocolata neagra
80 gr cacao
60 ml lichior de portocale

Umplutura:
1 borcan (370 g) gem de caise 

Crema de unt (butter cream):
250 g unt 82%
200 g zahar pudra
100 g cacao

Decor:
pasta de zahar

Modalitate de preparare:
Blaturi:
  • Se incalzeste cuptorul la 180 g C.
  • Ciocolata se topeste la bain-marie apoi se adauga lichiorul. 
  • Untul se mixeaza cu zaharul apoi se adauga pe rand cate 1 ou, mixand bine pana la omogenizarea compozitiei.
  • Separat, se amesteca faina cernuta, praful de copt, sarea si cacaoa apoi se incorporeaza incet in amestecul anterior.
  • La final se incorporeaza si ciocolata topita amestecata cu lichior.
  • Compozitia obtinuta se imparte in 2 parti egale si se toarna in 2 tavi cu diametru de 18 - 20 cm unse cu unt si tapetate cu faina/ hartie de copt (eu am copt de 2 ori, neavand 2 tavi de aceeasi dimensiune).
  • Se dau tavile la cuptor pentru aproximativ 60 de minute.
  • Se face testul cu scobitoarea iar daca scobitoarea iese curata se scot tavile din cuptor, se lasa deoparte 10 minute apoi se scot blaturile pe un gratar sa se raceasca complet.
  • Dupa ce blaturile s-au racit, se taie fiecare in cate 2 parti egale, astfel incat sa rezulte 4 blaturi.
  • Intre cele 4 blaturi se pun 3-4 linguri de gem de caise, nu insa si pe ultimul blat care va fi acoperit cu crema de unt. 
Crema de unt (butter cream):
  • Se mixeaza bine untul cu zaharul pudra apoi se incorporeaza cacaoa.
  • Se acopera blaturile cu crema de unt, se niveleaza foarte bine si se da tortul la rece, de preferat pana a doua zi.

Decor:
  • Pentru decor am folosit pasta de zahar cumparata (1 kg pasta rosie) pe care am framantat-o foarte bine pe o placa acoperita cu putin zahar pudra. 
  • Am intins-o apoi cu sucitorul din silicon, am acoperit tortul, am nivelat foarte bine pentru a nu ramane goluri de aer intre pasta de zahar si crema de unt apoi am taiat marginile (in final nu am folosit 1 kg de pasta pentru imbracarea tortului insa este foarte bine sa folositi o cantitate mai mare pentru a asigura acoperirea integrala; excesul se poate folosi ulterior, daca este pastrat acoperit, pentru a nu se usca). 
  • Pentru partea de sus am repetat procedeul cu pasta de zahar alba si am taiat marginile neregulate cu bisturiul.
  • Tot din pasta alba am decupat cercuri pe care le-am lipit dandu-le pe spate cu pensula inmuiata in apa si bilute de 2 gr pentru marginile de la baza.
  • Pentru capul lui Minnie am folosit putina pasta de zahar neagra, am decupat un cerc mai mare iar pentru urechi 2 cercuri ceva mai micute. Fluturasul a fost si el decupat cu un stantator. 
  • Fundita a fost taiata cu bisturiul iar cifra si literele decupate din hartie apoi taiate pe margini cu bisturiul (operatiune destul de migaloasa), lipite tot cu pensula si apa.
  • Inainte de a lipi pe tort decoratiunile, le-am tinut 10 - 15 minute pe o farfurie la frigider pentru a se intari.
  • Am dat apoi tortul la frigider pana la servire :).

Multumesc Laurei pentru reteta de blat.

Si va multumesc si voua pentru rabdare :), sper ca am explicat suficient de bine pasii.
Weekend placut!

6 comentarii:

Laura Nechita spunea...

Foarte frumos, Anca! Si realizat curat, finut! Bravo cu toata inima! <3

Anca B. spunea...

Multumesc mult de tot, Laura! <3

Valentina Mihaescu spunea...

Frumos si elegant!

Anca.n spunea...

Este foarte finut si frumos tortul. Felicitari!
Am si eu o intrebare: de unde ai cumparat ustensilele? ma intereseaza in special sucitorul, bisturiul si mulajul pt margele.
multumesc si mult succes in continuare!

Anca B. spunea...

Multumesc mult, Anca! Sucitorul si mulajul pentru margele (pe care de altfel nu l-am folosit, ori nu am stiut cum exact ori nu am avut suficienta rabdare) de la: https://briosetorturiprajituri.wordpress.com/

iar bisturiul de la:
http://www.lumeabasmelor.ro/
O zi frumoasa!

Cristina spunea...

Foarte frumos!!! In curand vei da lectii si altora ;)

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena