marți, 21 martie 2017

Pavlova cu Crema de Vanilie



Pavlova este un desert ce nu are nevoie de prezentare. Pe scurt, este vorba despre o prajitura usoara din bezea, decorata de regula cu frisca sau crema de vanilie si fructe proaspete. Daca e sa ma intrebati pe mine, bezeaua perfecta este plina de secrete. Nu ma gandesc sa le divulg, sunt departe in a le cunoaste, insa periodic, am avut neplacerea de a ma stradui sa le aflu si am repetat experimentul pavlova de cateva ori. 

Ca si trucuri, este bine sa urmariti cateva lucruri:
  • mixati albusurile cu un praf de sare/ sare de lamaie, se vor mixa mult mai repede si usor (eu le folosesc direct de la frigider).
  • mixati albusurile intr-un vas de inox, degresat cu o felie de lamaie pentru a indeparta eventualele urme de grasime. Albusurilor nu le place grasimea.
  • mixati albusurile folosind direct viteza mare a mixerului, nu o mariti gradual. 
  • incepeti sa puneti zaharul in albusuri treptat, dupa ce le-ati mixat cateva minute.
  • folositi zahar mai fin (cum este de exemplu zaharul fin de la Margaritar). Cel mai grunjos nu se dizolva complet in albus si se vede.
  • daca va doriti o bezea crocanta la exterior si ceva mai moale la interior, dizolvati putin amidon in putin otet si adaugati amestecul in albusurile batute aproape de final.
  • coaceti pavlova la temperatura mica, fara a deschide usa cuptorului.
  • raciti pavlova in cuptor, cu usa inchisa, cel putin 2 ore. Asta o va impiedica sa se crape.
  • daca nu reusiti din prima, nu renuntati. Chiar daca poate s-a crapat, are o culoare mai bej, bezeaua e buna oricum ar fi. 
Pana acum nu am reusit sa postez o reteta de pavlova pentru ca nicio chimie incercata nu mi s-a parut ok de impartasit. Pana si cea de fata este cea de-a doua incercata in aceeasi zi, prima sfarsind direct in cosul de gunoi (m-am grabit cu timpul de coacere; pavlova are nevoie de timp si temperatura mica, cu atat mai mult cu cat nu o poti testa cu scobitoarea...).
Am pozat-o pe o farfurie alba pentru a scoate in evidenta faptul ca ea nu este perfect alba. Si are cateva crapaturi usoare care se pot face in momentul in care se desprinde de pe hartia de copt pentru a fi transferata pe platou (operatiune care trebuie facuta atent si cu migala) sau se pot datora formei adancite (eu am avut nevoie sa fie destul de adanca pentru a putea primi crema de vanilie in cantitate suficienta). Daca optati pentru frisca de exemplu, care este mult mai usoara, puteti sa faceti o adancitura mai mica.

Ingrediente bezea:
3 albusuri
175 g zahar fin (nu pudra)
1 praf sare
  • Se incalzeste cuptorul la 140 g C.
  • Se mixeaza albusurile cu sarea cateva minute apoi se adauga treptat zaharul, tinand cont de explicatiile de mai sus. Se opreste mixerul cand bezeaua face creste moi iar daca intoarceti vasul mixerului invers, acesta nu cade.
  • Se tapeteaza tava de la aragaz cu hartie de copt iar pe mijlocul ei se traseaza un cerc cu diametrul de aproximativ 20 cm apoi se intoarce foaia pe partea opusa.
  • Se reduce temperatura cuptorului la 130 g C.
  • Se aseaza bezeaua in forma de cerc trasata, avand grija sa lasati in centru spatiu pentru crema.
  • Se introduce tava la cuptor si se coace 1 ora. Dupa 1 ora se opreste temperatura cuptorului, nu se deschide usa si se lasa bezeaua sa se raceasca minim 2 ore.
Ingrediente crema de vanilie:
320 ml lapte
1 baton vanilie
3 galbenusuri
30 g zahar
15 g amidon
15 g faina
  • Se da in clocot laptele.
  • Se cresteaza batonul de vanilie si se adauga in lapte, dand apoi vasul deoparte.
  • Se freaca galbenusurile cu zaharul apoi se incorporeaza faina si amidonul.
  • Se scoate miezul pastaii de vanilie si se pune in lapte.
  • Peste galbenusuri se adauga cate putin lapte, se omogenizeaza apoi se adauga in lapte.
  • Se lasa sa fiarba aproximativ 1 minut pana cand compozitia este legata insa nu devine prea tare.
  • Se ia vasul de pe foc, se acopera crema cu folie alimentara si se lasa la racit.
Asamblare:
  • Se aseaza bezeaua racita complet pe un platou, dezlipind-o de pe hartia de copt cu mare grija.
  • In centrul bezelei se aseaza usor crema racita apoi se decoreaza cu fructe.

Recomandarea mea este sa asezati crema in bezea inainte de momentul servirii deoarece crema inmoaie bezeaua.
Iar daca nu aveti timp sau chef sa va complicati cu crema de vanilie, puteti oricand inlocui aceasta crema cu frisca. Veti obtine o varianta de pavlova mai usoara.

Seara frumoasa va doresc!

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena