joi, 12 iulie 2012

Prajitura cu Migdale si Prune Caramelizate

…sau un deliciu marca Andreea’s Chinesefood blog! La recomandarea Andreei am executat aceasta prajitura perfecta pentru o intalnire cu prietenii (cu ceva peripetii ce tin de minunatul blat si secretul de a coace in tava potrivita dar despre asta va povestesc alta data)!

Exista multe soiuri de prune dar eu am cautat pentru aceasta prajitura acele prune rotunde, bine coapte, rosii la interior, dulci si foarte zemoase.
Ingrediente blat:
250 gr faina
200 gr unt
150 gr zahar brun
75 gr zahar alb
4 oua
1 lingura cacao
250 gr migdale
5 gr praf de copt
1 si ½ lingurita esenta de rom
1 praf de sare
1 plic zahar vanilat
Ingrediente topping:
1 kg prune
200 gr zahar brun
sucul de la 2 portocale
2 lingurite unt
2 batoane de scortisoara
3 linguri cognac
1 lingurita zahar vanilat

Se incalzeste cuptorul la 175 gr C, se pun migdalele intr-o tava si dau la cuptor pana se rumenesc usor si capata un miros placut (in jur de 10 minute).
Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca complet. 
Dupa ce s-au racit, se macina si se amesteca cu faina,
praful de sare, praful de copt si lingura de cacao.
Intr-un castron incapator se amesteca untul la temperatura camerei
impreuna cu zaharul brun, zaharul alb si zaharul vanilat.
Se adauga  pe rand cate un ou, omogenizand bine amestecul apoi esenta de rom.
Se incorporeaza mixul de faina si migdale.
 Se tapeteaza cu hartie de copt fundul unei tavi cu marginile detasabile  
avand diametrul de 26 cm iar peretii tavii se ung cu unt/ ulei.
Se toarna compozitia si se da la cuptorul incalzit in prealabil la 160 gr C
pentru aproximativ 1 ora sau pana cand o scobitoare infipta in mijlocul aluatului iese curata.
 Se scoate blatul din cuptor, se lasa 10 minute sa se odihneasca si
 se transfera pe un gratar pentu a se raci.
Blatul ar trebui sa nu aiba o inaltime mai mare de 2 cm (initial eu am copt blatul intr-o tava argintie - ar fi trebuit sa fie neagra!) cu diametrul de 24 cm la 180 de gr C, rezultatul fiind un blat cu inaltime de 7 cm si multe crapaturi la suprafata dar aici depinde foarte mult si de cuptor si de faina folosita!).
In timp ce blatul se raceste, se spala prunele, se taie in jumatati si se scot samburii
prin rotire apoi cu ajutorul un cutit.
Se taie prunele feliute nu foarte subtiri pentru a nu se inmuia prea tare.
 Se storc 2 portocale (ar trebui sa obtineti cam 150 ml de suc).
Intr-o tigaie mai mare (in care sa va incapa prunele feliate) se caramelizeaza
 zaharul brun la foc mediu, cu grija sa nu se arda.
Se adauga cele 2 lingurite de unt si se amesteca pana se topeste.
Se adauga sucul de portocale cu mare atentie sa nu va ardeti 
si se amesteca pana ce zaharul s-a dizolvat.
Se adauga usor prunele feliate,
 apoi zaharul vanilat si cele 2 betisoare de scortisoara.
Se amesteca incet si se lasa sa fiarba la foc mic spre mediu in jur de 7 minute.
Se adauga apoi cognacul si se mai lasa pe foc pana ce se evapora alcoolul.
Se insiropeaza blatul cu jumatate din cantitatea de topping cand acesta este inca fierbinte.
Se orneaza apoi cu feliile de prune caramelizate folosind un cleste de bucatarie.
Se lasa prajitura sa se insiropeze si sa se raceasca si se poate servi!
Este o reteta putin mai complexa datorita ingredientelor care par 
destul de numeroase dar este foarte simplu de realizat.
Cat despre rezultat…nu va pot povesti ce inseamna prune caramelizate 
cu cognac si scortisoara…
O nebunie!!!

1 comentarii:

Andreea spunea...

Ah, ce bine arata! Ma bucur ca ai incercat tarta! Sa nu-ti faci probleme ca blatul iese crapat, ca oricum se acopera cu topping-ul ala de prune. Ti-a iesit mult mai bine ca tarta mea. Felicitari! Pup cu drag!

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena