vineri, 14 decembrie 2012

Cozonacul, traditie de sarbatori

Cozonacul are la baza o reteta cu o istorie lunga si care a fost imbunatatita progresiv. Dulce, savuros, aromat, cu stafide, nuci, ciocolata sau rahat, cozonacul a devenit un simbol al sarbatorilor, o traditie indiferent de forma lui de prezentare!
Ritualul coacerii cozonacilor ramane unul dintre cele mai placute momente legate de sarbatori!
Azi va intampin cu un altfel de cozonac decat cel traditional, se numeste Cozonac din Dresda dau Dresdner Stollen. Legenda spune ca in 1329 Episcopul de Naurumburg le-a cerut localnicilor din Dresda, Saxonia sa realizeze o paine cu fructe si astfel a aparut pentru prima data acest minunat cozonac, despre care se mai spune ca cu cat este mai vechi, cu atat este mai bun. 
Reteta unui astfel de cozonac este departe de a fi bine stabilita, insa cu siguranta ca inafara de faina va avea mult unt, stafide, fructe confiate, alte fructe uscate, va fi puternic aromat cu scortisoara si pudrat din abundenta cu zahar pentru un aspect nins. 
Il puteti pregati cu 2-3 saptamani inainte de sarbatori. Merge de minune alaturi de o ceasca cu cafea, o cana cu lapte sau ceai! 
Cu aceasta reteta particip la concursul organizat de Diva in Bucatarie impreuna cu Just-t carora le multumesc!
Va astept si pe Facebook aici!
Ingrediente:
150 g unt topit
150 ml lapte
450 g faina
60 g faina de migdale 
1 plic si ½ drojdie
75 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 varf de cutit de sare
1 lingurita coaja de lamaie rasa 
esenta de migdale
1 varf de cutit praf de nucsoara
1 varf de cutit scortisoara
150 g merisoare
75 g stafide
60 g coaja de lamaie confiata, tocata marunt

Nu cred ca am recunoscut pana acum, dar masina de paine mi se pare de departe cel mai mare ajutor din bucatarie. 
Se pune in cuva masinii untul topit, zaharul, laptele cald, zaharul vanilat, esenta de migdale, sarea si coaja de lamaie, fix in aceasta ordine. 
Se adauga faina, nucsoara, scortisoara, faina de migdale si drojdia.
Se selecteaza programul pentru aluatul dospit (la mine are numarul 6).
Dupa primul ciclu de framantare se adauga merisoarele, stafidele si coaja de lamaie confiata. 
Dupa ce a stat in cuva masinii 1 ora la dospit, aluatul arata asa:
Pentru a forma cozonacul se intinde aluatul intr-o foaie rotunda si se pliaza una dintre parti peste mijloc ca sa obtineti forma tipica a acestui fel de cozonac.
Se tapeteaza cu hartie de copt o tava si se pune cozonacul in ea. 
Se acopera si se tine la cald pana ce cozonacul creste in inaltime si latime cam cu jumatate fata de dimensiunile initiale.
Se incalzeste cuptorul la 160 de gr C si se introduce tava.
Se coace aproximativ 40 - 45 de minute.
Dupa ce se scoate diin cuptor se unge cu unt topit si se pudreaza cu un strat subtire de zahar.

Inainte de a fi servit insa se pudreaza cu zahar din belsug.
O zi frumoasa!

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena