miercuri, 5 decembrie 2012

Panettone pentru Mos Nicolae

Panettone, binecunoscutul cozonac italian sub forma unei briose mari, umpluta cu stafide si fructe confiate, constituie desertul traditional in Italia in perioada sarbatorilor.
Pentru acest tip de cozonac veti gasi multe retete insa aceasta este poate cea mai simpla dintre ele.
Cu un minim de ingrediente si fara prea multa bataie de cap (asa cum v-am obisnuit de altfel!) va invit sa pregatiti aceasta pufosenie, dedicata lui Mos Nicolae si celor ce poarta acest nume!
Pozele din timpul prepararii nu au iesit grozave datorita lipsei de lumina naturala dar cand il voi reface promit sa completez aceasta postare.
Ingrediente 750 g:
2 oua
140 g unt topit
80 ml lapte
½ lingurita sare
85 g zahar
350 g faina
1 pliculet drojdie granule
100 g fructe confiate/ stafide
esenta de migdale
100 g gem de caise
fulgi de migdale pentru ornat

Pentru framantare eu am folosit masina de paine dar puteti framanta si cu mainile acest tip de aluat pentru ca este foarte elastic.
Se amesteca in cuva ingredientele lichide: laptele, untul topit, ouale si esenta de migdale.
Se adauga apoi zaharul, sarea, faina si drojdia, fara a amesteca.
Se introduce cuva in masina de paine si se selecteaza programul aferent aluatului dospit.
La sfarsitul primului ciclu de framantare se adauga fructele confiate/ stafidele.
In cazul in care nu folositi masina de paine, se incorporeaza ingredientele lichide in faina amestecata cu sarea, zaharul si drojdia si se framanta aluatul pana ce devine elastic. 
Se adaugai fructele confiate/ stafidele si se lasa aluatul la dospit cca 1 ora intr-un castron acoperit cu un servet, intr-un loc cald.
Eu am pus cam 60 g de fructe confiate dar mi s-a parut destul de mica aceasta cantitate, va recomand 100 g.
La finalul procesului de dospire (in ambele situatii), aluatul se framanta putin (1-2 minute) si se pune in forma pentru copt (eu am folosit o forma cilindrica cu fundul detasabil, diametru de 15   cm si inaltime de 11 cm), tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa cu unt pe margini.
Se mai lasa la dospit inca 30 - 40 de minute, pana ce aluatul ajunge la marginea superioara a formei.
Se introduce forma pe raftul de jos al cuptorului incalzit in prealabil la 180 gr C si se coace 30-40 de minute. 
Daca suprafata devine prea inchisa la culoare, se acopera la jumatatea timpului de coacere cu hartie pentru copt (la mine de exemplu nu a fost cazul dar depinde foarte mult de cuptor).
Se scoate panettone din cuptor si se lasa 5 minute la racit, in forma.
Se desface forma si se lasa apoi la racit pe un gratar de bucatarie. 
Se freaca gemul de caise pana se face pasta si se intinde pe panettone cu ajutorul unei pensule.
Se presara fulgi de migdale pentru decor.
 Rezultatul va fi un altfel de cozonac de casa, aromat si pufos. 
Ce-i drept nu tine la fel de mult ca unul cumparat, dar este natural.
Buni a mea il apreciaza in mod deosebit. Nu am fost deloc credibila incercand sa o conving ca nu l-am cumparat.
Ii puteti pune o funda rosie si sa il oferiti cadou familiei de sarbatori!
Sper sa va placa.
La Multi Ani sarbatoritilor!
O noapte magica va doresc!
Cu drag!

5 comentarii:

Cristina spunea...

Este perfect!!!

Anca B. spunea...

Multumesc mult!

anne marye spunea...

very very nice

catkitchen spunea...

Spune-mi te rog ? Eu de ce nu am vazut minunatiile astea pana acum ? :((((

Anca B. spunea...

:) pentru ca am stat ascunsa sa mai invat si apoi sa pot iesi si eu in lume! Multumesc mult!

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena