luni, 9 decembrie 2013

Melomakarona


Anul acesta am hotarat: sarbatorim in stil grecesc (pe cat posibil), cel putin la capitolul dulciuri. Nu mai este un secret faptul ca ador bucataria greceasca astfel incat am facut o listuta destul de lunga. 
Reteta de azi, desi studiata timp de cateva zile, a iesit initial altceva decat ar fi trebuit, in special datorita transformarilor din cups in grame. Dupa alte cateva ore de studiu si incercand sa-mi imaginez cum ar trebui sa iasa exact aluatul, simtindu-l mai apoi la framantare, am reusit sa ajung la o consistenta care sa asigure prajiturelelor coacerea asa cum trebuie. 
Melomakarona sunt un desert traditional grecesc in forma de ou si care se pregateste in primul rand in perioada Craciunului. Ingredientele principale sunt faina/ gris, zahar, coaja/ suc de portocala, scortisoara si ulei. Dupa coacere, ele sunt scufundate timp de cateva secunde intr-un sirop iar la final decorate cu nuca.
2 aspecte foarte importante in legatura cu aceste prajiturele: 1) desi fac parte din bucataria greceasca ele nu sunt exagerat de dulci (sau poate pentru ca am adaptat eu reteta la gustul romanului pentru ca varianta traditionala este putin mai dulce) iar 2) sunt atat de parfumate incat nu te mai poti opri din mancat! Se creaza acel echilibru perfect intre dulce si parfumul de portocala, ceea ce le face incredibil de bune. Si as mai adauga ca nu se fac greu deloc.
Eu le-am pus in topul preferintelor si sper ca le veti incerca si voi.


Nu am mai cantarit ingredientele, am folosit o cana de ceai (250 ml) si lucrurile au mers mult mai rapid. Iar daca vreti sa tranformati reteta intr-una de post, inlocuiti ½ cana de unt cu inca ½ cana de ulei. Sugestia mea este sa folositi ulei de floarea soarelui deoarece uleiul de masline poate avea o aroma prea puternica.

Ingrediente (70 bucati):
Aluat:
1 si ½ cana ulei 
½ cana unt topit, racit
1 cana zahar pudra, cernut
1 cana gris
6 cani faina
1 cana suc de portocale proaspat stors
1 si ½ lingurita bicarbonat de sodiu
¼ lingurita praf scortisoara 
¼ lingurita praf cuisoare
coaja rasa de la 1 portocala
coaja rasa de la 1 lamaie
¾ cana nuci macinate

Sirop:
1 cana apa
1 cana miere
1 cana zahar
2 bete scortisoara
6 cuisoare
coaja taiata (nu rasa) de la 1 portocala

Modalitate de preparare:
  • Se incalzeste cuptorul la 180 gr C.
  • Se pregateste siropul: se pun intr-o oala, la foc mic, toate ingredientele. Se amesteca iar cand zaharul s-a dizolvat se da deoparte (acum este momentul sa simtiti aroma minunata a siropului!).
  • Pentru aluat: se amesteca faina cernuta, grisul si bicarbonatul de sodiu. 
  • Separat, intr-un alt castron, se mixeaza uleiul, untul si zaharul pana ce zaharul se dizolva complet.
  • Se adauga sucul de portocale, coaja rasa, scortisoara si cuisoarele. 
  • In ingredientele lichide se amesteca ingredientele solide (faina, gris, bicarbonat), cam cate 1 cana odata (folosind initial o lingura de lemn apoi se framanta cu mana). Aluatul nu trebuie framantat prea mult pentru a nu se intari. 
  • Se ia cate o lingura de aluat, se formeaza o bila iar apoi se alungeste. 
  • Dupa ce se formeaza toate prajiturelele, se aseaza in tava de la aragaz la distanta nu foarte mare intre ele (la cuptor nu vor mai creste decat foarte putin) si se da tava la cuptor pentru aproximativ 20 - 25 minute (verificati dupa culoarea lor).
  • Dupa ce se scot din cuptor, se lasa 2 minute in tava sa se mai raceasca apoi se scufunda in sirop pentru cca 1 minut.
  • Se presara nuca macinata si sunt gata de servit.

Melomakarona sunt si mai bune a doua zi, dupa ce siropul a intrat si mai bine in aluat. Nu va imaginati ca vor iesi imbibate in sirop ci mai degraba usor crocante.


Grozav de bune, atat va mai spun! O saptamana minunata sa aveti!

1 comentarii:

Rocsy Ciobanu spunea...

Imi place cum au iesit!

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena