luni, 29 decembrie 2014

La Multi Ani 2015 & Tort de Morcovi


Noul An se apropie cu pasi repezi. Dand timpul inapoi, ca la orice sfarsit de an cand fiecare isi face bilantul, imi dau seama cat sunt de recunoscatoare pentru toate lucrurile bune si frumoase pe care mi le-a dat Dumnezeu si anul acesta. Pentru mine a fost unul dintre cei mai buni ani pe care i-am avut din toate punctele de vedere si am toata increderea si speranta ca anul care vine va fi si mai special. 


Revenind insa la reteta de azi, trebuie sa marturisesc ca mi-a luat trei sferturi din zi ca sa-mi pot finaliza capodopera, respectiv primul tort imbracat in pasta de zahar. Constientizand faptul ca un astfel de tort necesita multa munca (vorbesc acum din calitatea mea de incepator), am zis ca voi avea nevoie de o ocazie deosebita ca sa ma pot incumeta si iata ca pe final de an a si venit. 

Deci daca tineti la mine, ma considerati o prietena/ colega/ persoana draguta, nu ma veti ruga niciodata sa va fac un atfel de tort. Iar daca asta nu tine, amintiti-va macar ca de anul acesta nu voi mai avea oricum timp ;)

Nu este un tort greu de realizat insa atunci cand nu stapanesti tehnica, nu ai ustensilele necesare si nu-ti da prin cap sa te uiti macar la un tutorial...devine enervant de greu.
Prima greseala a fost ca nu am framantat suficient pasta de zahar rosie si de aici va puteti imagina cat de greu a fost de intins, la un moment dat am crezut ca ma urc pe ea cu totul.
Apoi m-am gandit sa il intreb pe Google care-i treaba pentru ca deja ma durea tot corpul si riscam sa cedez nervos inainte de finalizarea tortului. Abia dupa ce am urmarit un tutorial mi-am dat seama de greseala, astfel incat cu pasta de zahar alb totul a mers perfect (pasta de zahar se framanta cateva minute pana devine suficient de moale sa poata fi intinsa pe o suprafata presarata cu zahar pudra).
Sau aproape perfect, tinand cont de faptul ca nu am avut decat sucitorul meu de lemn ca si ajutor si mi-ar fi trebuit unul din teflon + un planator care lustruieste pasta de zahar...whatever, pana la urma a mers si asa.
Ideea acestui decor mi-a venit pe parcurs, dupa ce mi-am dat seama ca pasta rosie nu era suficienta cat sa imbrace tot tortul si ar fi fost pacat sa nu o folosesc dupa ce ma luptasem atata timp sa o intind.

Pentru partea din interior am ales blat din morcovi si nuci + o crema usoara de branza (un mare multumesc Paulei pentru reteta de blat!). Imi place foarte mult prajitura cu morcovi in combinatie cu crema de branza, este chiar una dintre prajiturile pe care le fac destul de des pentru ca nu iese prea dulce (eu in general reduc semnificativ zaharul din retete) si are textura umeda.

Ingrediente tava 18 cm:
Blaturi:
450 gr morcovi rasi fin
230 gr zahar
550 gr faina
1 plic praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita sare
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita nucsoara
100 gr nuci tocate marunt
100 ml iaurt
3 oua mari
200 ml ulei
100 ml lapte

Crema: 
200 gr unt la temperatura camerei
150 gr zahar pudra
400 gr crema de branza
1 lingurita extract de vanilie

pasta de zahar pentru decor

Modalitate de preparare:
  • Pentru cele 2 blaturi se amesteca intr-un bol faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scortisoara si nucsoara.
  • Intr-un alt bol de mixeaza ouale cu zaharul apoi se adauga uleiul, laptele si iaurtul. Se incorporeaza morcovii rasi, amestecand usor.
  • La final se incorporeaza incet amestecul de faina, avand grija sa nu ramana cocoloase si apoi nuca.
  • Se incalzeste cuptorul la 180 gr C.
  • Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de tort cu diametrul de 18-20 cm si se toarna jumatate din compozitie (daca aveti 2 tavi puteti coace ambele blaturi in acelasi timp).
  • Se da tava la cuptor pentru aproximativ 45 de minute apoi se coace si cel de-al doilea blat (atentie, cand faceti testul cu scobitoarea este bine sa tineti cont de faptul ca blatul este usor umed).
  • Intre timp, se pregateste crema, mixand untul cu zaharul apoi incorporand si crema de branza si la final vanilia.
  • Crema va sta la frigider pana ce se racesc blaturile.
  • Dupa ce blaturile s-au racit, se taie pe orizontala in jumatate.
  • Se imparte crema in 3 si se aseaza intre blaturi.

  • Pana se pregateste pasta de zahar, tortul va sta la frigider pentru a da posibilitatea cremei sa se intareasca putin.
  • Pasta de zahar se intinde, se acopera tortul si se decupeaza diferite ornamente.

Imi pare rau ca nu va pot arata si sectiunea (voi oferi tortul unor persoane deosebite pentru a sarbatori impreuna o persoana si mai deosebita!) dar cu siguranta ati vazut deja despre ce este vorba in interior.
Stiu ca poate nu arata rau pentru un incepator care abia a descoperit pasta de zahar insa va spun sincer ca m-am enervat putin pentru ca mi-a luat aproape o zi intreaga, nu am avut sculele necesare iar pasta nu este lucioasa si intinsa perfect. Si asta mai ales pentru ca nu stiu daca voi mai avea rabdarea necesara sa mai fac un tort imbracat in pasta de zahar.


In incheiere, va multumesc ca ati fost si in acest an alaturi de mine si va doresc tot binele din lume, multa sanatate, optimism, incredere si multa putere sa faceti fata oricarei provocari!


Cu drag,
Anca B.

7 comentarii:

Dohotariu-Avram Alina spunea...

Și eu sunt începătoare și e într-adevăr mai greu. Oricum, stai liniștită pentru că arată minunat.

bia oana spunea...

Foarte frumos. Pot sa-ti dau un sfat? nu-s pro in torturile cu pasta de zahar, dar am facut cateva si pot sa te invat cateva trucuri. intotdeauna tortul trebuie acoperit in crema de unt inainte de a-l acoperi cu pasta de zahar. cu crema de unt ii dai tinuta aia frumoasa. pui un strat de crema si incerci sa-l nivelezi cat de bine, apoi il dai la rece juma de ora si apoi il acoperi iar cu crema, incercand sa-i faci peretii tortului cat de drept posibil. am vazut ca unele chiar foloses boloboc. :) dupa ce iti place cum arata tras tortul in unt, il dai iar la rece sa fie crema de unt tare si deabia apoi il acoperi cu pasta de zahar. stiu ca nu e usor e mult de munca, dar daca te pasioneaza nu te lasa, ca incet incet o sa te perfectionezi. daca ai nevoie vreodata de vreun sfat, cu cel mai mare drag te ajut, din cate stiu eu si ce mai fur de la altii:)) te pup. An nou Fericit!!! Bianca (Sarea in Bucate)

Anca B. spunea...

Sigur, Bianca, sfat/ critica accept oricand cu mare drag! Multumesc mult, este exact ce am vazut si in tutorialul pe care l-am urmarit insa pentru mine era prea tarziu, stateam deja de 5 ore pe tort si nu am mai avut rabdarea necesara, insa data viitoare cu siguranta asa voi proceda. Te pup, un An Nou cu multa sanatate si realizari iti doresc!

bia oana spunea...

sa nu-mi iei comentariul ca si o critica, nici vorba de asa ceva...vroaiam sa te ajut, poate esti si tu pasionata de asa ceva....stiu ce nasol e sa vrei sa faci si sa nu-ti zica nimeni cum fac torturile, tin totul secret, de parca le-as putea fura clientela....in fine, oricum tortul arata superb si fara crema de unt...ai talent si eu iti doresc curaj si sa nu te lasi , sa mai faci:)) te pup

Anca B. spunea...

Nu ma las, timp suficient sa fie ca de ambitie nu e problema :), multumesc frumos inca o data, orice sfat este oricand binevenit si apreciat! Te pup!

Alexandrina spunea...

Un An Nou fericit, cu sanatate, bucurii si impliniri!
La multi ani!

Cristina spunea...

La multi ani si la cat mai multe bucurii! Incepand de acum fiecare anm va fi cel mai frumos, nu-i asa? Urmeza unul exceptional! <3

© 2012 My Classic Cuisine, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena